.30 Carbine M1

Denne patron er noget usædvanlig: Den er udviklet til et bestemt våben og blev førhen produceret i hopetal - mens den nu til dage er svær at få øje på. Det er naturligvis .30 Carbine M1-kaliberen, der er tale om. Oprindeligt udviklet til US Carbine M1 i starten af 1940´erne til brug i 2. Verdenskrig af personale, der ikke lige var ved fronten.

Patronen er en underlig størrelse: Patronen er godt nok i kaliber 7,62 mm, men meget svagere end disse typisk riffelkalibre. Hylsteret er nemlig kun 33 mm langt, hvilket kun er det halve af .30-06 Springfield, som blev brugt i Garand-riflen. Hylstret har ingen skuldre, men er helt glat som en .357 Magnum-patron. Den lille .30 Carbine M1 hører faktisk mere til blandt kraftig pistol eller revolver ammunition, som den næsten deler ballistiske data med.

Projektilet er langt oftest rundnæset fuldkappet på 110 grains. Den begrænsede krudtmængde i det lille hylster begrænser udgangshastigheden til cirka 2.000 km/t, og holder anslagsenergien på niveau med en .44 Magnum. Kuglebanen dykket voldsomt efter 200 meter.

 

Der har været rygter om, at patronen var for svag til at trænge igennem fjendens vinteruniformer under både 2. Verdenskrig og senere i Korea-krigen, men efterprøvning og tests har vist, at dette ikke holder stik. Faktisk har .30 Carbine en ganske undervurderet gennemskudningsevne, men opfylder ikke det teoretiske anslagsenergikrav på E100 på 800 J, som der kræves til råvildtjagt herhjemme.

Derfor må en US Carbine M1 også mest betegnes som en hyggeskyder til mindre vildt og rendyrket nostalgi fra en svunden tid. Projektilets ballistiske udformning og en typisk alder på omkring 65 år for en M1-karabin begrænser da også præcitionen til brug ud til 100 m.

Trods sin enorme store udbredelse under 2. Verdenskrig har man siden da ikke decideret fremstillet et våben til denne kaliber. Man kan få Ruger Blackhawk single action-revolveren i denne kaliber, men det er næsten også udvalget. Skal man bruge større mænger ammunition, kan det være en fordel selv at lade den, for .30 Carbine M1 kan være dyr som fabriksladet grundet det lille kundegrundlag.

 

.30 Carbine M1
110 grain (7,1 g)
Full Metal Jacket
V0 = 610 m/s
E0 = 1.310 J