.22 Winchester Magnum Rimfire

I 1950´erne introducerede Winchester .22 Winchester Mangum Rimfire (ofte blot .22 WMR eller .22 Magnum), som var den første nye rimfire patron i mange år. Den overgår på alle områder den meget populære .22 Long Rifle - såvel rent ballistisk som prismæssigt.

Magnum-udgaven af .22 LR er ikke blot en hidsigere udgave, men en helt anden patron. Den har et væsentligt længere hylster, næsten så langt som en .38 Special, og væggene er også tykkere, for at kunne klare det ekstra høje tryk. Man kan derfor ikke benytte .22 WMR i et .22 LR våben.

Projektilvægten er i langt de fleste tilfælde den samme som .22 LR (40 grain), men takket være den ekstra krudtmængde og deraf højere tryk, er udgangshastigheden meget højere: I rifler kommer den op på omkring 2.000 km/t - noget lavere for håndvåben med kortere løb. Anslagsenergien er, som følge af den høje hastighed, meget større end .22 LR. De 400 J er mere end .38 Special, og næsten på højde med 9mm Luger!

 

Patronen er derfor oplagt til jagt på mindre dyr, så som jordegern, kaniner og rotter. Den er effektiv ud på 125 meter, og med et stort udvalg af jagt-projektiler, så som Jacketed Hollow Point og Jacketed Soft Point, er den et populært alternativ til større riffelkalibere.

Grundet det relativ lette projektil og meget høje udgangshastighed har .22 WMR en meget flad ballistisk bane. Indskyder man på 100 meter, er banen så flad, at den på midten ikke er mere end 2,7 cm over.

Ulempen ved .22 WMR er prisen på ammunitionen. Den er cirka tre gange så dyr som alm. .22 LR, og nærmer sig derved udgiften på 9mm Luger. Man bør derved tænke sig ekstra om, inden man vælger et våben i netop denne kaliber, hvis den blot skal bruges til sportsskydning uden behov for den høje anslagsenergi. Et bedre formål er revolvere så som Ruger Single Six, som leveres med to tromler - én til Long Rifle og én til Magnum. Her får man mulighed for at benytte de kraftige patroner, når opgaven kræver det - og så ellers træne skydefærdigheder med de billige .22 LR.

 

.22 Winchester Magnum Rimfire
40 grain (2,6 g)
Full Metal Jacket
V0 = 560 m/s
E0 = 400 J